2023年廣東普通專升本(專插本)英語考前模擬題
1.The old-fashioned chair in the living room has been ________ from my great grandmother.
A.handed over
B.handed down
C.handed out
D.handed in
2.Because of its intimacy,radio is usually more than just a medium; it is _____.
A.firm
B.company
C.corporation
D.enterprise
3.I think it wrong _____ him not to accept our invitation.
A.to
B.of
C.for
D.with
4.________ all of us who are here tonight, I would like to thank Mr. Smith for his speech.
A.On account of
B.On behalf of
C.For the purpose of
D.Instead of
5.The only _____ to that mountain-town is a narrow and dirty road.
A.entrance
B.gate
C.way
D.access
閱覽了解:
We find that bright children are rarely held back by mixed-ability teaching. On the contrary, both their knowledge and experience are enriched.We feel that there are many disadvantages in piding pupils into different groups. It does not take into account the fact that children develop at different rates. It can have a bad effect on both the bright and the not-so-bright child.After all, it can be quite discouraging to be at the bottom of the top grade!
Besides, it is rather unreal to grade people just according to their intellectual ability. This is only one aspect of their total personality. We are concerned to develop the abilities of all our pupils to the full, not just their academic ability. We also value personal qualities and social skills, and we find that mixed-ability teaching contributes to all these aspects of learning.
In our classrooms, we work in various ways. The pupils often work in groups: this gives them the opportunity to learn to co-operate, to share, and to develop leadership skills. They also learn how to cope with personal problems as well as how to think, to make decisions, to analyze and evaluate, and to communicate effectively. The pupils learn from each other as well as from the teacher.
Sometimes the pupils work in pairs; sometimes they work on inpidual tasks and assignments, and they can do this at their own speed.They also have some formal class teaching when this is appropriate. We encourage our pupils to use the library, and we teach them the skills they need in order to do this effectively. An advanced pupil can do advanced work: it does not matter how old the child is. We expect our pupils to do their best, not their least, and we give them every encouragement to attain this goal.
問題:
1.The phrase “held back” in Line 1 means being ______.
A.forced to study hard
B.stopped from making progress
C.unwilling to study hard
D.pushed to make great progress
2. The writer’s attitude towards “mixed-ability teaching” is______ .
A.approving
B.negative
C.critical
D.indifferent
3.According to the writer, the main concern of a teacher should be the development of the students’______ .
A.social skills
B.total personality
C.personal qualities
D.intellectual ability
4.Which of the following is NOT MENTIONED in the third paragraph?
A.Pupils can learn how to be capable organizers.
B.Pupils can learn how to work together with others.
C.Pupils can learn how to participate in teaching activities.
D.Pupils can learn how to develop their reasoning abilities.
5.This passage aims to ______.
A.offer advice on the effective use of the library
B.emphasize the importance of teaching the skills
C.discuss pair work and group work for classroom activities
D.argue for teaching bright and not-so-bright pupils in the same class
參考答案:
1、【翻譯】客廳里那把舊式的椅子是由我的曾祖母傳下來的。
[考點]詞語搭配
【精析】B hand over:把(權(quán)利或責(zé)任)移交給……;hand down:把某事物傳下去,傳給(子孫);hand out:分發(fā);hand in:提交,呈交,上交。依據(jù)句意,選B。
2、【翻譯】由于其親密性,收音機不僅僅是—種傳媒東西,還是一個伴侶。
[考點]詞義辨析
【精析】B company也有“公司”之意,但在這里意為“伴侶”;firm意為“公司”;corporation意為“公司”;enterprise意為“企業(yè)”。
3、【翻譯】我以為他不接受約請是過錯的。
[考點]句法結(jié)構(gòu)
【精析】B 帶有邏輯主語的不定式常用“for+名詞、代詞+不定式”結(jié)構(gòu),但在表示人物性格、特征的形容詞后面,常用of引導(dǎo)不定式的邏輯主語。
4、【翻譯】我謹(jǐn)代表今晚所有參與的人感謝史密斯先生的致辭。
[考點]詞語搭配
【精析】B on behalf of意為“代表”;on account of意為“由于,由于”;for the purpose of意為“為了……的目的”;instead of意為“代替,而不是”。
5、【翻譯】那條僅有進入山城的路途又窄又臟。
[考點]詞義辨析
【精析】D access意為“通路,進入”,一般和to搭配;entrance意為“進口,入城處”;gate意為“大門”;way意為“路途,方法”。access與后面的road呼應(yīng)。
閱覽了解:
1.【參考答案】B
[考點]詞語了解題
【精析】B 依據(jù)榜首段榜首、二句“We find that bright children are…On the contrary, both their knowledge and experience are enriched.”可知,混班教育并不會阻止聰明孩子們的開展,反而會豐厚他們的常識和經(jīng)歷,所以held back是“阻止開展”的意思,與選項B表達的意思相同。故選B。
2.【參考答案】A
[考點]推理判斷題
【精析】A 作者在文章開頭就表明了自己對混班教育的態(tài)度,即“We find that bright children are rarely held back by mixed ability teaching. On the contrary, both their knowledge and experience are enriched.”由此可知,作者以為混班教育會豐厚聰明學(xué)生的常識和經(jīng)歷。由此可推知,作者對混班教育持支撐態(tài)度。approving:贊成的;negative:消極的,否定的;critical:批評的;indifferent:漠然置之的。故選A。
3.【參考答案】B
[考點]現(xiàn)實細節(jié)題
【精析】B 依據(jù)第二段第三、四句“We are concerned to develop the abilities of all our pupils to the full, not just their academic ability…value personal qualities and social skills, and we find that mixedability teaching contributes to all these aspects of learning.”可知,作者以為教師應(yīng)該關(guān)心學(xué)生的全面開展。故選B。
4.【參考答案】C
[考點]現(xiàn)實細節(jié)題
【精析】C 依據(jù)第三段第二句“The pupils often work in groups: this gives them the opportunity to learn to co-operate, to share, and to develop leadership skills.”可知,經(jīng)常以小組學(xué)習(xí)的學(xué)生們能夠?qū)W會協(xié)作、共享,并培育領(lǐng)導(dǎo)才能,所以選項A、B正確;依據(jù)第三段第三句“They also learn how to cope with personal problems as well as how to think, to make decisions, to analyze…”可知,學(xué)生們以小組學(xué)習(xí)能夠?qū)W會處理個人問題、思考、做決議、分析、評估,所以選項D正確;第三段并沒有提到選項C。故選C。
5.【參考答案】D
[考點]主旨粗心題
【精析】D 文章榜首段以mixedability teaching這一有利于學(xué)生開展的教育方法引出提高學(xué)生才能的論題;第二段指出教師應(yīng)注意學(xué)生全方面才能的提高;第三、四段提出課堂上提高才能的一些教育方法,如小組教育(group teaching)、小組活動(work in pairs)等方法。故選D。